11-03-2014


Went on a short trip to Rome. As you can see, still in italian modus.
Made a fresh lasagna today...

Terug van een weekje Rome, en zoals je kan zien nog steeds een beetje in italian modus.
Vandaag verse lasagne op 't menu...




RECIPE ( 6 pers. )


300gr minced meat ( mix beef/pork)
1 onion (chopped)
1 carrot ( small cubes)
1 can chopped tomatoes
1 tablespoon tomato puree
1 clove garlic
2 teaspoons mixed herbs (oregano, thyme, basil)
1 teaspoon sugar
pepper & Salt
Olive oil
500gr spinach
cream 100ml
3 tablespoons flour
25g butter
400 ml milk
Grated cheese

For the bolognaise sauce

Heat olive oil in a frying pan (medium heat).
Add the onions, and fry until translucent.
Add the minced meat and brown.
Add the crushed garlic clove, stir and fry for 1 min.
Add mixed herbs, chopped tomatoes and puree, sugar and 200ml water.
Reduce heat and let it simmer for 20 min.


For the spinach

Heat 1 tablespoon oil in a pot over medium-high heat. When oil shimmers, add spinach, a few handfuls at a time, and cook, stirring frequently, until all spinach is wilted, 3-5 minutes. Transfer to a mesh strainer and press against spinach to remove as much liquid as possible.
Chop the spinach, put back in the pot, add the cream and season with pepper and salt. Let it simmer for a few more min.

For the roux

Melt the butter in a small pot  ( low heat) and once melted add the flouw and stir until you get a smooth and glossy paste.
Add the milk a little at a bit and let it cook for a few minutes still stirring.

You can now start the layering of the lasagna.

I always start with a layer of Bolognaise, cheese and some roux on top, cover with the lasagna noodles, then a spinach layer and again some lasagna noodles, and so on...
To finish, cover with cheese and put in the oven for 20 min.


Buon appetito!!!



RECEPT

Ingrediƫnten : (6 personen)

300 gram gehakt (gemengd kalfs/varkens)
1 ui (fijngehakt )
1 wortel (in kleine blokjes)
1 blik tomatenblokjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 teentje knoflook (geperst)
2 theelepels gemengde kruiden (oregano,tijm,basilicum)
1 theelepel suiker
peper en zout
olijfolie
lasagne vellen
500g spinazie
100ml room
3 el bloem
25g boter
400 ml melk
geraspte kaas

Bolognaise saus
Verhit de olijfolie in een koekenpan (matig vuur) 
Voeg de uien toe en bak tot ze glazig zijn
Voeg het gehakt toe en bak bruin
Voeg de geplette teentje knoflook, en roerbak 1 minuut 
Voeg gemengde kruiden, gehakte tomaten, toematen puree, suiker, en 1/2 pint water toe en breng aan de kook 
Zet het vuur lager en laat het sudderen gedurende 20 minuten 

Spinazie
Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur . Wanneer olie zindert , voeg spinazie toe en stoof aan , onder regelmatig roeren , tot alle spinazie is geslonken , 3-5 minuten . Giet in een zeef en druk aan om zo veel mogelijk vloeistof te verwijderen.
Hak de spinazie , doe terug in de pan, voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout . Laat het geheel nog een paar minuten sudderen.

Roux
Smelt de boter in een kleine pan ( laag vuur ). Eenmaal gesmolten voeg je de bloem toe en roer tot een gladde massa.
Voeg  dan beetje bij beetje de melk toe en laat al roerend even doorkoken.

U kunt nu beginnen met laagjes van de lasagne.

Ik start altijd met een laagje bolognaise, kaas en wat roux, dek af met de lasagnevellen, dan een laagje spinazie en opnieuw enkele lasagne vellen.
En zo verder ...
Dek af met een laag geraspte kaas.
Zet de lasagne schotel nog 20 min. in de oven.

Buon appetito!!!


1 opmerking: